/ Photographs by Anna Gilby + Ross Brewin

Triabunna is a small regional township that for decades served a nearby woodchip mill that permanently closed in 2013. Having spent time in the area working on early concepts for the mill reuse project, we realised the township was at an important moment of transition and made a proposal to the council to run a design studio with Architecture students from Monash and UTas to tease this out. The studio invited the students to come up with ideas for the future of Triabunna and incorporated consultation with the local community that culminated in an exhibition of design projects in various places around the town.

Recognising the interest the studio had generated within the community, we were then commissioned to undertake a more targeted Urban Design Study of the town’s public realm. Our final report distilled ideas from the studio and proposed 3 areas of focus, each of which included a long term vision and an associated bite-size Stage 1 project that could be immediately undertaken to get the ball rolling.

The council decided to tackle the town entry project first which called for a new entry statement at the Tasman Highway turn off to address the fact that there was little to entice travelers to pull off the highway and nothing to greet them if they did. We then helped council secure a federal tourism grant which they matched financially to make the project happen.

After a careful process of design development, the resulting built project is a type of roadside information stop located at the entrance to the town that through provision of basic amenity (shelter, seating, town orientation and ablutions), entices travelers off the highway and invites further exploration. The project combines this tourist focus with various community uses to create a new urban gateway into the town and a meaningful public space for visitors and locals alike.

 

Using and referencing local building forms, scales, materials and details, the project aims to re-frame and resonate with the unique cultural and environmental context of the town and surrounding landscape. The building is surrounded by a stroll garden that showcases native and endemic plant species and is a type of test bed for species that can be used in future landscaping works in the town.

 

The Triabunna Gatehouse is the first built outcome of an ongoing township revitalisation project that we help curate called Triabunna Tomorrow.

> The Gatehouse was featured in the March / April edition of Architecture Australia with a wonderful review written by Richard Black.

> The project is also is one of 15 projects to be exhibited in the Australian pavilion at the 2018 Venice Biennale, curated by Baracco + Wright and Linda Tegg under the theme of Repair.

> The Gatehouse was awarded in the Small Project category in the 2018 Tasmanian Institute of Architects annual awards.

Video works of the Gatehouse exhibited at the Venice Biennale