_24A3325.jpg

A two storey extension on a spatially constrained inner city terrace site with poor orientation, incorporating European standard passive house principles and technologies; air tightness, thermally broken timber double glazed windows, high levels of insulation, minimal thermal bridging and heat recovery ventilation. 

 

Remaining of the old part of the terrace house are two bedrooms and a hallway at the end of which is a new tight sealed 'middle door' that opens into the hermetically sealed new addition.

 

Downstairs is a new bathroom and open plan kitchen, dining, living that opens onto a rear courtyard.  

 

The stair between levels is comprised of three parts - a section of folded steel dangling above the edge of the kitchen benchtop, abutted by a movable stepped storage unit. 

 

The upstairs is the private domain of the owner - bedroom, ensuite, and a glazed wintergarden positioned between the old and new parts of the house to catch north sun for growing plants and vegetables - and drying clothes.

/ Landscape design by James Dawson Design

 

/ Photographs by Graeme Boyle

_24A3655.jpg
_24A3583.jpg
_24A5182.jpg
_24A5012.jpg
_24A4955.jpg
_24A3566.jpg
_24A3521.jpg
_24A5104.jpg
_24A5271.jpg
_24A3506.jpg
_24A3803.jpg
_24A3773.jpg