HEAVY METAL RAFT

Anchored off the edge of Berridale Peninsula at the Museum of Old and New Art (MONA) in Hobart, the Raft was conceived as part science research station, part social gathering space and part swimming platform.

 

The Raft was originally designed to hang a series of baskets into the river containing upwards of 1500 oysters; efficient natural bio filters that would be monitored in relation to river health. Situated through the middle of the ironbark timber platform is a long low table for group dinners, climbing at one end to form a granite -clad standing height table, fish cleaning block, or a warm surface to sun oneself after a cold swim. One end of the deck is raised to make a stage for performances, with a space under to store monitoring equipment and sun shading umbrellas. At the opposite end of the deck is a series of steps into the water for those brave enough to take a dip in the cold River Derwent.

Project undertaken with MONA, students from Monash University Department of Architecture and artist Kit Wise.

Photographs by Ben Hosking

MONA0086.jpg