A conversion of a 1 bedroom and 1 bathroom Victorian terrace into a 3 bedroom + 1 study + 2 bathroom family home with a second storey addition of just 20m2.

In the front of the house, an intrusive timber staircase up to a converted attic space was removed to allow the front room to be turned into a bedroom. The timbers of the stair were then used to make a shelving unit in the hallway for dumping bags, shoes and keys.

At the back of the house, a wall between the existing Kitchen and Dining area was pulled out to make way for a new kitchen where the retro flower circle patterned tiles from the old kitchen were re-used as a trim around the new benchtop upstand. New overhead hoop pine plywood shelves turn the corner from the kitchen into the living area where the existing orange coloured pine ceiling boards were white washed allowing the texture and tone of the old oregan timber beams to step forward.

In the middle of the house, an existing mess of a bathroom and laundry were revamped, making space for a thin, winding stair up to a new room and bathroom that adjoins the neatened up attic space. For now this will be a study and guest bedroom and in the future, likely a parents' retreat. North light is invited into the new spaces and a view of the city to the south is captured.

/ Photographs by Anna Gilby + Ross Brewin