We were commissioned to provide an early conceptual masterplan for the conversion of a former woodchip mill on the east coast of Tasmania into a new culture and environment focused use. The masterplan has helped guide the rehabilitation of the site and lay the foundation for the ongoing design development of a project called the Spring Bay Mill. Three core ideas were embedded in the masterplan. The first was to take the very reason that woodchips exist as something that promotes the growth and health of peoples gardens, and turn this into a positive metaphor around promoting rehabilitation, re-growth and new production for the future of the site. The second being the adaptive re-use of the remaining infrastructure and physical features of the mill – a fundamentally sustainable approach about not throwing away perfectly usable things in order to wipe the slate clean and start again….. as well as capitalising on the industrial edginess of the site, and the third - organising the site in such a way that takes the production line of the former mill that is so clearly inscribed in the place,  and positively re-appropriate it to become a new kind of new production line for the creative and sustainable future of the site. This approach lead to the idea of moving people through the site in the same way the logs were; reinterpreting each of the industrial processes to facilitate the new uses on the site - log recieval = arrival, conveyors = walkways, sorting = wayfinding, piling = gathering.

‚Äč